Sås & Övrigt



____________________________________________




Aioli god till räkor

3-4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
3 äggulor
3 dl majsolja
citronsaft

Skala och stöt vitlöksklyftorna med saltet i en mortel.
Rör i gulorna och tillsätt oljan droppvis under omrörning (blandningen får ej skära sig)
Smaksätt med några droppar citron.




Falsk bearnaisesås

2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
2 äggulor
torkad dragon

Häll i creme fraiche i en kastrull.
Hacka buljontärningen och blanda i.
Låt creme fraichen koka upp och puttra så länge så hela buljongtärningen kokat in.
Ta av kastrullen från plattan och knäck i de 2 gulorna och rör om.
Blanda i valfri mängd dragon.
Koka upp såsen tills det tjocknar.



Johannas limegodis


2 dl grädde
3 dl strösocker
100 g smör
200 g vit choklad
1-2 lime

Koka grädde, socker och smör i 5 minuter
Lägg i chokladen och låt den smälta
Smaksätt med finrivet limeskal
Häll upp i typ "ischokladformar"
eller i oljad form 20x20 cm och skär bitar sedan chokladen stelnat.



Lenas röda dressing till sallad

4 delar filmjölk
1 del majonnäs
ketchup
salt
peppar
HP-sås



Lenas vita dressing till sallad

3 dl gräddfil
2 dl créme fraiche
vitlök, några klyftor efter smak
ev. hackad gräslök



Kall fisksås (stekt fisk)

3 dl gräddfil
senap
socker
klippt dill



Kola

750 g sirap
500 g margarin
1 kg strösocker
3 msk vaniljsocker
4 msk kakao
5 dl mjöl

Koka 10 min. i vid gryta, häll upp i smord långpanna
Rör om hela tiden under kokning.
Halv sats blir mycket kola.



Mormors chokladkräm till kaka

1 kkp mjölk
1 msk mjöl
1 msk socker
1 msk vaniljsocker
1 msk kakao
1 msk smör

Allt utom smöret vispas ihop och får ett uppkok, rör ner smöret så krämen blir glansig.



Negerbollar


100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kokt kallt kaffe
pärlsocker

Blanda ihop och rulla sedan till bollar med pärlsocker på.



Svartvinbärsvin

6 l vatten
4 kg ljus farinsocker
4 kg svartvinbär

Koka upp vattnet och låt svalna, blanda i bär och socker.
Röres varje dag i 8 veckor.




Rabarberchutney

2 kg rabarber
3 dl vatten

8 röda lökar
8 chilipeppar
1 påse torkade aprikoser
6 tsk ättiksprit
4 tsk ingefära
2 kg socker
6 msk curry
8 tsk salt
 

Skär rabarbern i mindre bitar och lägg i en kastrull.
Koka ihop rabarber och vattnet.
Ha i strösockret i kastrullen.
Lägg resten av ingredienserna i matberedaren och hacka ihop. Häll röran över rabarbern och koka i ca 40 min.
Låt svalna och ös i burkar. 

Chutneyn är ett måste till grillat kött och går att blanda ut med crème fraiche om man vill ha en mildare smak. Går jättebra att frysa och håller sig jättelänge i kylskåpet. 



Tomatröra gott till tacos och kött

1 dl strösocker
1 dl olja (ex. solros)
1 dl ketchup
ca5-6 tomater1 röd lök

Hacka grovt och blanda ihop.



Te-drink

75 cl sprit, okryddad
2 brk kons. apelsinjuice (helst blod)
2 brk kons. citronjuice
4 dl vatten
2 påsar te
2,5 dl strösocker
1,5 dl vatten

Koka upp vattnet, lägg i tepåsarna, låt svalna.
Blanda i resten.
Slå upp i lämpligt kärl ex. glasslåda och stå i frysen.
Ta ca 3 msk till ett glas och fyll på med Fruktsoda, Sprite eller kolsyrat citronvatten.



____________________________________________