Paj, Pizza & Pasta



____________________________________________



Pajdeg, grundrecept. 200º 15 min.

3 dl vetemjöl
100 g margarin
2½ msk vatten

Knådas ihop, vila 1 tim. i kylskåp.
Kavla ut i form, grädda i ugn
Häll i valfri fyllning, gratinera.



Broccoli och purjopaj 175º 40 min.

1 medelstor purjo
2 msk smör
250 g broccoli
3 ägg
2 dl mjölk
3 dl ost
1 tsk fransk senap
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm muskot
3 tomater

Strimla och fräs purjon i matfettet, dela broccolin och blanda i
Vispa samman ägg, mjölk och ost, krydda och garnera med tomater



Grekisk smulpaj 225º ca. 20 min.

ca 250 g aubergine
250 g zucchini
1 paprika
2 gula lökar
2-3 vitlöksklyftor
400 g krossade tomater
1 msk olivolja
½ tsk salt
1 krm peppar ev
1-2 tsk timjan eller basilika
75 g smör eller margarin
2 dl vetemjöl
80 g riven parmesanost
100 g fetaost

Hacka och fräs grönsakerna och vitlöken,
Blanda i tomaterna och puttra ihop ca 10 min, salta och krydda
Hacka ihop mjöl, matfett och parmesanost till en gryning deg
Häll grönsakerna i ugnsform, tärna grekisk ost över, smula degen överst och grädda
Servera med tomatsallad



Kall tonfisk och räkpaj

1 liten rödlök
1 burk tonfisk
1½ dl creme fraiche
1½ dl lättmajonnäs
2 msk finhackad dill
1 msk senap
salt
vitpeppar

Garnering:
grönsallad
400 g räkor
citronskivor
dillkvistar

Dag 1:
Gädda ett pajskal och låt kallna.
Blanda ihop alla ingredienser och låt stå kallt i kylskåp.

Dag 2:
Strimla sallad och lägg i botten på pajskalet och fördela tonfiskblandningen över.
Lägg räkor överst och garnera med citronskivor och dillkvistar.



Kirskålpaj 200º ca. 20-30 min.

1-1½ l kirskål
1/4 purjolök
1 vitlöksklyfta
2 ägg
2 dl mjölk
1-2 dl parmesanost
örtsalt
cayennepeppar

Förväll kålen i några minuter och hacka samman med purjon och vitlöken, lägg allt i pajskalet.
Vispa samman övriga ingredienser och höll över.
Grädda.



Kycklingpaj, curry 200-225º 20 min.

1 grillad kyckling
1 liten gul lök
1 röd paprika
1 grön paprika
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost
1 msk curry
½ tsk kajennpeppar
salt
svartpeppar

Fräs hackad lök och paprika mjuka och lägg det och kycklingbitar, i pajskalet.
Vispa ihop resten av ingredienserna och slå över alltsammans.
Grädda.



Kycklingpaj, Ann-Britts 200-225º 20 min.

3 smördegsplattor
1 grillad kyckling
1 stor burk sparris
1 dl strimlad purjolök
5 dl Creme Frachie
2 vitlöksklyftor
1 tsk stark senap
½ msk vetemjöl

Kavla ut smördegen och lägg i form, förgrädda i ca 10 min.
Fräs purjolöken, gör en redning på mjöl och sparrisspad, koka upp, salta och peppra
Blanda i creme frachie och värm
Blanda i kyckling, sparrisbitar, vitlök och senap
Slå stuvningen i smördegsformen och grädda i 20 min.



Kycklingpaj, Gudruns 200º ca. 20 min.

1 rensad stekt kyckling
1 grön paprika
2 gula lökar
1 b. Champinjoner
3 dl grädde + mjöl

Hacka, fräs, blanda, red och puttra ihop
Garnera med paprikastrimlor.
Servera med tomater, gurka, sallad, majskorn och vindruvor.



Köttfärspaj, Lars 200-225º 30 min.

Deg:
2½ - 3 dl vetemjöl
150-200 g margarin
1 krm salt
3 dl riven ost

Stuvning:
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
1 burk sparris med spad (425g)
2 dl grädde
1 dl riven ost
½ tsk salt
½ tsk svartpeppar finmalen

Fyllning:
300 g köttfärs
1 stor lök
1 tsk salt
1 krm finmalen svartpeppar
2-4 vitlöksklyftor
2 msk margarin till stekning

Blanda ihop pajdegen, låt vila minst 30 min.
Tryck ut hälften av degen tunt i en smord pajform.
Grädda i 10 min.
Blanda ihop delarna till stuvningen och koka upp.
Stek köttfärsfyllningen och lägg i pajskalet och häll stuvningen ovanpå.
Kavla/smula ut resten av pajdegen överst och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 30 min.



Köttfärspaj med suffletak 200º 30 min.

500 g köttfärs
1 stor lök
1 burk skivade champinjoner (200 g)
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk dragon
1 msk kinesisk soja
2 hackade fasta tomater
100g mjuk vitlöksost

Sufflétak:
1 burk créme fraiche (2 dl)
2 msk svensk senap
½ dl hackad persilja
3 äggvitor

Bryn köttfärs, lök och champinjoner. Tillsätt soja, tomater och ost.
Bred ut köttfärsröran i det förgräddade pajskalet.
Blanda créme fraichen med senap och persilja.
Vispa vitorna hårda och styva och vänd ner dem i créme fraicheblandningen.
Bred ut smeten överst och grädda i ugn 200º i ca. 30 min.



Laxpaj 200º ca. 45 min.

500 g hel djupfryst spenat
½ tsk salt
½ krm peppar
125 g rökt lax
1 gul lök
4 dl Creme Frachie

Tina, krama ur vattnet och dela spenaten i bitar i det förgräddade pajskalet.
Strö över salt och peppar.
Blanda finskurna laxbitar, finhackad lök, salt och peppar med creme frachien och bred ut blandningen över spenaten.
Garnera med degremsor som penslas med uppvispat ägg.
Grädda.
Serveras varm med isbergssallad, gurkskivor och citronbitar



Midnattspaj

1 msk kinesisk soja
1 stor burk keso
1 msk vanlig senap
3 hg köttfärs
1 gul lök
3 tomater

Bryn köttfärs, lök och svamp
Blanda snabbt i keso och soja
Häll fyllningen i formen
Dekorera med tomater



Skink- eller räkpaj

1 hg mager rökt skinka (eller räkor)
3 ägg
3 dl mjölk
1 hg lagrad, färskriven osaltat
peppar

Skär skinkan i strimlor och strö över den ogräddade degbotten, grädda i 10 min. Ev. räkfyllning strös på allra sist.
Vispa ihop ägg, mjölk, riven ost, salt och peppar
Slå blandningen över den gräddade pajen
Grädda i 20-30 min. tills den fått färg

Med räkor:
Strö rensade räkor och klippt gräslök över den gräddade, varma, ljumma eller kalla pajen, som då gräddats utan skinka i smeten
Strö ev. på lite paprikapulver.



Smulpaj, Capriciosa 225º 15-20 min.

Smulpaj:
3 dl vetemjöl
100 g margarin
1 dl riven ost ex. cheddar

Fyllning:
½ purjolök
150 g champinjoner
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
2 tsk pizzakrydda
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 burk (ca 350 g) räkor i lake

Äggstanning:
3 ägg
2 dl mjölk
1 msk tomatpuré


Blanda ihop smulpajen
Skiva tunt purjo, champinjoner och vitlök och fräs i oljan några minuter
Blanda ner pizzakryddan, salt, peppar och de avrunna räkorna och lägg allt i en smord ugnsäker form.
Vispa ihop äggstanningen och höll över räkfräset och fördela smuldegen överst.
Grädda mitt i ugnen.
Servera med sallad av tomat, oliver, lök och sallat.



Smulpaj, mammas 225º 10 min.

4 dl mjöl
200 g margarin
2 msk socker

Deg i botten på smord form
Rabarber blandat med socker och lite potatismjöl
Resten av degen överst
Grädda


Pizzabullar ca 24 st  250º 6 min.

50 g smält margarin,

4 dl mjölk
½ paket jäst.
1 tsk salt
2 tsk socker.
ca 8-9 dl vetemjöl.

Tryck ut degen till en rektangel med mjölade händer
(degen är så pass lös så man kan inte kavla den).

Fyllning:
Bred på AJVAR,
strimlad skinka,
2 msk oregano,
2 msk basilika
massor med riven lagrad ost.

Rulla i hop och skär i bitar. Lägg på bakpappers klädd plåt.
Låt jäsa i ca 30 min.
Grädda i 250 grader ca 6 min.


Ulriks pizzadeg

20 g färsk jäst
2 dl ljummet vatten
2 msk olja
½ tsk salt
5-6 dl vetemjöl

Blanda degen och jäs övertäckt 1 timme

Tomatröra till 4 pizzor:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
1 b krossade tomater
2 msk tomatpuré
½ msk socker
½ tsk paprikapulver
½ tsk kött och grillkrydda
½ tsk oregano
½-1 tsk basilika
salt och peppar
Låt småkoka i 10 min



Medelhavslasagne 10 p. 200º 30-35 min.

4 p bacon à 140 g)
4 gula lökar
6 vitlöksklyftor
4 burkar krossade tomater
2 msk timjan
2 msk chilipulver
2 b keso (à 500 g)
1 p tinad fryst hackad spenat (à 45 g)
500 g gröna lasagneplattor
6 tomater
4 dl riven ost
salt
peppar

Klipp bacon i småbitar och fräs fem minuter i gryta
Blanda i hackad lök och vitlök som fräses mjuka
Häll i krossade tomaterna och låt puttra i några minuter
Krydda med salt, peppar, timjan och chilipulver
Ta grytan från plattan och blanda ner keso och spenat
Varva röran med lasagneplattor i två stora gratängformar, börja och avsluta med röran
Garnera med skivade tomater och strö över riven ost
Gratinera i ugnen 30- 35 minuter




Pastasås 1: Skinksås med oliver

150 g rökt skinka
10 -15 gröna oliver
2 dl Crème Fraiche
2 tsk potatismjöl
2 dl kött- eller grönsaksbuljong

Skär skinkan i tärningar och oliverna i skivor
Rör ihop Crème Fraiche och potatismjöl i en kastrull
Blanda i buljongen, skinkan och oliverna
Koka upp under omrörning.




Pastasås 2: Drömskinka

2-3 hg kokt skinka
2 dl grädde
½ dl chilisås
½-1 tsk curry

Skär skinkan i tärningar
Blanda i allt i en kastrull
Koka upp under omrörning.





Pastasås 3: Kohandlarens fru

4-6 skivor brynt fläsk, bacon eller kassler
1 hackad lök (gärna purjo)
2 hg (rå vikt) nykokt spagetti (gärna tunn).
3 ägggulor
1 dl vispgrädde
grovmalen svartpeppar

Bryn bacon, fläsk och lök och lägg på den nykokta spagettin.
Vispa samman gula och grädde och häll över den heta spagettin.
Krydda med svartpeppar, rör om och servera genast.





Pastasås 4: Skaldjurspasta

500 g tagliatelle (eller annan pasta)
200 g mjukost, kräftsmak
200 g skalade räkor
3 dl mjölk
1 msk fiskfond
10 g smör
1 msk mjölk
½ gul lök
dill, färsk hackad

Hacka lök och bryn i smör, pudra på mjöloch slå på fond och mjölk.
Rör ner kräftosten och lägg i räkorna.
Koka pastan och servaera med skaldjurssåsen och lime.




Pastasås 5: Räkor i stark sås 250º 20 min.

1 röd och grön paprika
1 purjolök
1 burk skivade champinjoner
salt, vitpeppar


Sås:
3 dl grädde
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré eller ketchup
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
1 krm paprikapulver
ca 300 g skalade räkor

Skiva purjolöken, paprikan i små bitar och lägg i en smord ugnsform.
Häll över champinjonerna och salta och peppra.
Blanda såsen och häll i formen.
Grädda i ca 250 grader i ca 20 min.
Lägg på räkorna och rört om.
Grädda ytterligare i max 4-5 min.
Servera med bandspagetti.




Pastasås 6: Alvas Baconpasta
Spagetti
2 paket bacon
5 dl creme fraich
Sambal oelek (ganska mycket sa Alva).


Stek baconen i småbitar
Blanda i kokta spagettin och creme fraich
Smaksätt med sambal oelek
Slå såsen över den kokta spagettin och rör om.




Pastasås 7: Len tonfisksås 3 port.
1 liten purjo
1 tsk curry
1b. (185 g) tonfisk i olja
1½ dl grädde
1 tsk potatismjöl
½-1 krm salt
2 msk röd paprika, finstrimlad


Finstrimla purjon och och fräs curry i oljan från tonfisken.
Tillsätt tonfisk, grädde och mjöl och koka upp.
Smaksätt med salt.
Garnera med paprika.





Pastasås 8: Skaldjurspasta
500 g tagliatelle (eller annan pasta)
200 g mjukost, kräftsmak
200 g skalade räkor
3 dl mjölk
1 msk fiskfond
10 g smör
1 msk mjölk
½ gul lök
dill, färsk hackad

Hacka lök och bryn i smör, pudra på mjöloch slå på fond och mjölk.
Rör ner kräftosten och lägg i räkorna.
Koka pastan och servaera med skaldjurssåsen och lime.

Räkorna kan bytas ut mot ex. musslor eller tonfisk.





Pasta 9: Pastasallad med kassler

5 dl kokt kall pasta
200 g kassler
½ röd paprika
½ grön paprika
½ purjolök
3 msk ketchup
2 dl lättcrème fraiche

Strimla allt och blanda med pastan. Rör i ketchup och crème fraiche. Låt stå i kylen över natten.
Servera med strimlad isbergssallad och bröd.





____________________________________________