Matbröd


____________________________________________




Birgittas stora limpa 200º 60 min.

2 kg vetemjöl
1 dl olja
50 g jäst
2 msk salt
12 dl vatten

Blanda alla ingredienser, häll upp på bakplåtspapper i långpanna, jäs övertäckt i 1 timme
Grädda i ugn 1 timme



Ciabatta (Lars)  240º - 250º  17-20 min.

5 dl ljummet vatten
1 dl mjölk
25 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung, sirap eller strösocker
12,5 dl vetemjöl + mjöl till utbakning

Arbeta snabbt ihop den LÖSA degen
Strö över ett par msk mjöl låt jäsa 1-1,5 timme
Strö ut 1 dl mjöl på bakbordet och stjälp försiktigt upp degen. KNÅDA INTE! 
Strö knappt 0,5 dl mjöl över degen och platta till något 
Dela upp till oformliga bitar och lägg på bakplåtspapper
Grädda bröden mitten av ugnen i ca 17-20 min
Låt svalna utan handduk, så blir brödskorpan frasig och fin.



Frallor med keso (Lars)
 24 st, 225º, 18 min.

50 g jäst
½ dl flytande margarin 
2 ägg 
5 dl fingervarmt vatten 
250 g keso 
2 tsk salt 
2 tsk socker 
3 msk solrosfrön 
1 dl havrekli 
2 dl fiberhavregryn (havregryn) 
ca 13-15 dl vetemjöl 

Blanda jäst, vatten, salt, socker och margarin.
Tillsätt keso, ägg, linfrö, havregryn och nästan allt vetemjöl.
Knåda degen i maskin ca 10 minuter eller 15 minuter för hand.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt med en handduk i ca 35 minuter.
Ta upp degen på bordet och dela den i 24 lika stora bitar.
Rulla  och platta ut dem (som hamburgerbröd) och lägg på plåt (ev. med lite flingsalt på).
Jäs frallorna på plåten under bakduk i ca 30 minuter. 
(strö ev. lite flingsalt uppå).
Grädda i 225
º grader i mitten av ugnen ca 18 minuter.
Låt svalna på galler under bakduk.
Går bra att frysa. 



Julbröd (Alvas)
2 limpor, 175º  90 min

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl rågkross1 dl vetekli
0.5 dl vetegroddar el. linfön
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat1,5 dl hackade nötter el solrosfrön
1,5 dl torkade tranbär el. russin/aprikoser
1 l filmjölk
2 dl mörk sirap eller 1 dl sirap + 1 dl lingonsylt


Smörj två avlånga formar.
Rör ihop torrvarorna först, tillsätt därefter resten.
Skrapa ner degen i formarna, lämna ett par centimeter upp till kanten för jäsning.
Grädda 175º i 90 min.
Stjälp upp på galler och låt svalna.




Julbröd (Lars)
 2 limpor, 200º  60 min + 175º 30 min

7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
1 l naturell yoghurt
2 dl russin
2 dl hela hasselnötter
3 dl torkade strimlade aprikoser
smör till formarna
2 dl solros- eller pumpafrön

Smörj två avlånga formar.
Rör ihop torrvarorna först, tillsätt därefter resten.
Skrapa ner degen i formarna, lämna ett par centimeter upp till kanten för jäsning.
Grädda först i 200º i 60 min därefter 175º i 30 min.
Stjälp upp på galler och låt svalna.



Kristinas limpa 175º 25-30 min.

7,5 dl mjölk
2 ägg
¼ kg farinsocker
1½-2 p jäst
½ tsk salt
1 kg rågsikt




Morotsbröd
 225º 10-12 min.

50 g smör
5 dl morotsjuice
50 g jäst
2 st morötter
2 msk socker
1,5 tsk salt
13-14 dl vetemjöl



Riv morötterna
Smält matfettet i en kastrull, häll i morotsjuicen och värm till 37 grader.
Smula sönder jästen och häll över juiceblandningen och rör om till jästen löst sig.
Tillsätt morötter, salt, socker och nästan allt mjöl.
Arbeta degen smidig och jäs i 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bord och knåda den lätt.
Dela den två längder och skär varje längd i 10 bitar.
Forma till runda bullar och lägg på plåtar, smorda eller bakplåtspapper.
Täck över och jäs i 30 minuter.
Värm ugnen till 225 grader.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i 10-12 minuter.




Pizzabullar
ca 24 st 250º 6 min.


50 g smält margarin,
4 dl mjölk
½ paket jäst.
1 tsk salt
2 tsk socker.
ca 8-9 dl vetemjöl.

Tryck ut degen till en rektangel med mjölade händer
(degen är så pass lös så man kan inte kavla den).

Fyllning:
Bred på AJVAR,
strimlad skinka,
2 msk oregano,
2 msk basilika
massor med riven lagrad ost.

Rulla i hop och skär i bitar. Lägg på bakpappers klädd plåt.
Låt jäsa i ca 30 min.
Grädda i 250 grader ca 6 min.




Rallarhalvor (Lars)
 24 st 250º 15 minuter

Surdeg dag 1:
25 g jäst
3 dl filmjölk
3 dl grovt rågmjöl

Ljumma filmjölken till 37º. Rör ut jästen och rör ner rågmjölet. Täck bunken med lock eller plast och låt stå i minst 1½ dygn i rumstemperatur

Surdeg dag 2:
6 dl ljummet vatten
1 msk salt
1 msk ättika
½ dl mörk sirap
2 msk kinesisk soja
2½ dl vetemjöl
ca 1,3 l grovt rågmjöl

Blanda vatten och surdegen från dag 1.
Tillsätt allt utom lite av rågsikten och arbeta degen smidig.
Jäs i minst 2 timmar till dubbel storlek.
Arbeta degen i bunken och ta upp den på bordet. Degen är ganska lös.
Dela degen i 24 bitar och rulla varje bit till bullar och platta ut med handen till 1 cm tjocklek
Lägg på bakplåtspapper och jäs i ca 30 minuter (ev. nagga innan gräddning).
Grädda i 15 minuter, låt svalna på galler under duk
Skär med vass kniv runt kanterna och riv itu med två gafflar.
Bör mogna i ett dygn innan innan det avnjuts.




Julknäckebröd (Lars)
 16 st 225º ca 6 min


25 g jäst
3 dl kall filmjölk
1 msk mörk sirap
1 msk rapsolja
3 tsk brödkryddor (finns färdigblandade)
1 tsk salt
2 dl grovt rågmjöl
5,5 dl rågsikt

Lös jästen i lite av filen
Blanda och knåda ihop i resten av ingredienserna
Täck med plastfolie, låt vila i kylen en timme.
Rulla fina ämnen och kavla ut tunna kakor på mjölat bakbord
Nagga kakorna och grädda i mitten av ugnen.




Paltsegkakor
 275º  ca 14 st


1 dl matolja
0,75 l paltspad (eller vatten och lite salt)
1,75 dl ljus sirap
1 p jäst för söta degar
1 kg rågsikt
vetemjöl till utbakningen

Gräddas i el-ugn eller bagarstuga.

Blanda rågsikt och sirap. 
Värm matolja och paltspad till 37 grader  (paltspad - det saltade vatten som man kokar palt i gör mjukkakan extra god och seg). 
Rör ner jästen och blanda allt till en smidig men ganska lös deg och jäs den i 40 min. 

Kavla ut ca 0,4 cm tjocka kakor som sedan kruskavlas. 
Baka ut alla kakor och lägg dem på jäsbord (en tjock filt med bakduk eller ett lakan på och en bakduk/lakan över). Låt jäsa i god rumsvärme ca 23-25 grader i 1-1½ timmar. 

Gräddas i ugn på 275 grader på två plåtar. En plåt så långt ner i ugnen som möjligt och en så högt upp som möjligt. Kakan placeras på nedersta plåten någon minut och flyttas sedan upp till den översta plåten någon minut. Samtidigt som uppflytten av den nedre kakan läggs en ny på den nedersta. 

Borsta bort överflödigt mjöl med en torr brödpensel. Låt kakorna svalna under bakduk.

Mjukkakan är perfekt att baka i en bagarstuga. Men man får vara snabb med många kakor i ugnen. Se också till att ugnen inte är alltför het utan baka mjukkakorna exempelvis efter mjukt tunnbröd. (Först tunnbröd i riktigt het ugn, sedan klådda, mjukkaka och till sist i efterugnsvärmen limporna.)




Tunnbröd enkelt och gott (Lars) 10-12 st  250º ca 3 minuter


5 dl filmjölk
6 dl vetemjöl
6 dl rågsikt eller grahamsmjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
1 dl ljus sirap

Blanda de torra ingredienserna, tillsätt resten och blanda ihop till en deg.
Knåda ihop på mjölat bord och dela till 12 ämnen,
Kavla ut kakor med kruskavel.
Grädda i stekpanna på medelvärme eller på plåt i ugn 250º.
Låt svalna under duk,




Tunnbröd mjukt (Lars) 8-10 st  250º ca 3 minuter


5 dl vatten
25 g jäst
50 g smör
1 dl sirap
1 tsk salt
11 dl vetemjöl

Jäs i en timme
Baka ut ämnen (degen är och ska vara lös)
Kavla först med slät kavel, därefter med kruskavel
Grädda på het plåt i ca 3 minuter (använd plåtens baksida så blir det större gräddningsyta och lätthanterligare).
Grädda två kakor samtidigt i ugnen. Sätt in kaka 2 under kaka 1, flytta upp 2:an när 1:an är klar, sätt in 3:an under 2:an o.s.v




Tunnbröd mjukt (faster Runi) 
300º


8 dl rågsikt
6 dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 p. jäst
2 msk olja eller margarin
1 tsk salt

Jäs i en timme
Baka ut ämnen
Kavla först med slät kavel, därefter med kruskavel
Grädda på het plåt




Yvonnes tekakor
200-225º


1 l mjölk
2 p jäst
2 dl socker
150 g margarin
1,7 kg vetemjöl
salt




____________________________________________