Kött



____________________________________________



Annas rostbifflåda 200º   20 min.

4 port. kokt ris
6 skivor rostbiff
1 stor burk hela champinjoner
bearnaisesås

Lägg det kokta riset i en ugnssäker form
Lägg rostbiff skivorna över riset så det täcks
Lägg de avrunna champinjonerna över rostbiffen
Häll bearnaisesås överst
Grädda i ugn i 20 min.
Serveras med grönsallad



Berglunds mjölsäckar 275º 15 min.

400 g oxfilé eller fläskfilé
2 msk matfett
1 b skivade champinjoner
1 dl finhackad gul lök
1 msk tomatpuré
(1,5 msk sherry)
1 bifftomat
4 smördegsplattor

Skär köttet i 4 skivor, krydda med salt och svartpeppar och stek i panna, vispa ur pannan med vatten och låt koka ihop.
Bryn i annan panna svamp och lök, slå över skyn, tomatpurén och sherry, koka ihop låt svalna
Kavla varje degplatta till en kvadrat, lägg kött mitt på varje, fördela röran på och överst en tomatskiva
Svep degen om och snurra ihop till en mjölsäck.
Pensla med ägg, grädda i mitten av ugn
Servera med sallad och rödvin



Delikatesspanna

600 g fläskkött av bog eller skinka
1 gul lök
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 tsk smulad rosmarin
2 dl vispgrädde
(1 dl vitt vin)

Skär köttet i tunna strimlor, och bryn lite i taget i stekpanna, ta upp köttet vartefter och krydda med salt och peppar
Fräs löken mjuk i smör, ca 3 min.Tillsätt rosmarin, grädde och ev. vin, låt koka ihop någon minut
Lägg köttet i såsen och låt det bli genomvarmt.
Serveras med råstekt potatis


Falsk lövbiff med falsk bearnaisesås

500 g nötfärs
1 ägg
2 msk vetemjöl
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1 msk aromat
(torkade örter om du vill)

Blanda allt väl i en bunke. 
Lägg ut en stor rektangel med gladpack, ta hälften av köttfärssmeten och klicka ut den. Lägg på en lika stor rektangel av gladpack uppepå.
Kavla ut köttfärsen till en stor platta.
Lägg båda plattorna uppepå varandra på en stor bricka och in i frysen i minst 3 timmar.
Ta ut och skär upp i stora bitar direkt 
S
tek dem direkt i rikligt med smör.
Salta och peppra lite.

Falsk bearnaisesås:

2 dl creme fraiche
1 grönsaksbuljongtärning
2 äggulor
torkad dragon

Häll i creme fraiche i en kastrull.
Hacka buljongtärningen och blanda i.
Låt creme fraichen koka upp och puttra så länge så hela buljongtärningen kokat in.
Ta av kastrullen från plattan och knäck i de 2 gulorna och rör om.
Blanda i valfri mängd dragon.
Koka upp såsen tills det tjocknar.


Servera med köttet och strips.





Fläskfilégryta, vad-var-det-den-hette?


1 st fläskfilé
1 göd paprika
1-2 saltgurkor
3 Kabanoskorvar
½ burk syltlök
½ burk gröna oliver
2-3 dl grädde

Skär hacka och stek allt.
Slå på grädden och koka i 10 minuter.
Servera med pressad potatis.



Fläskfilégryta, Gudrun 50 år

6 hg fläskfilé
1 msk smör
1 krm svartpeppar
½ dl vatten
2 dl lätt creme fraishe
2 msk japansk soya
1 dl svarta oliver

Bryn köttet och krydda och lägg i en form.
Häll vattnet och creme fraishen i stekpannan och koka upp och häll sedan över köttet.
I med sojan, på med oliverna och värm allt ugnen.



Fläskfilégryta, Monicas

6 hg fläskfilé el. skinka
1 b. skivade champinjoner
1 b. syltlök
1 dl tomatpuré
3 dl grädde
2 tsk curry
1 tsk paprikapulver pepparsalt


Fläskfilégryta med vindruvor
4-5 hg fläskfilé
smör
1½ tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 hg gröna vindruvor
2 dl vispgrädde
½ dl madeira, portvin eller portvinsgelé
ev. japansk eller kinesisk soja
½ dl finklippt persilja

Skär filéerna i
1½ cm skivor och bryn i stekpanna
Salta och peppra
Skölj, halvera och kärna ur vindruvorna och tillsätt
Späd med grädde och smaksätt med vin eller gelén ev. några droppar soja
Sjud i 8 - 10 min.
Smaksätt vid behov med mera salt och peppar och strö över persilja
Servera med kokt potatis och haricots verts


Fläskfilé, Ulriks

1 st fläskfilé

Sås:
3 dl grädde (gärna mer)
2 tsk soja
100 g gorgonzola

Stek kött skivor medan grädden puttrar i en kastrull.
Blanda osten i grädden.
Lägg i köttet.
Servera med pressad potatis och grönsallad.


Fläskkarré, juldoftande med speciell sås


1 kg fläskkarré utan ben
(Katrinplommon)

Marinad:
4 msk soja
1 tsk mald kanel
1 tsk mald nejlika
1 tsk mald ingefära
1 msk flytande honung

Sås:
2 dl créme fraiche
½ dl mango chutney
1 msk kokos

Lägg karrén i plastpåse med marinad i minst ett par timmar och vänd påsen några gånger under tiden.
Snitta några hål i karrén och stoppa in några katrinplommin här och där.
Stek karrén med med termometer till 85 grader i stekpåse eller på galler i långpanna mitt i ugnen.
Låt steken vila under folie i några minuter, blanda ihop såsen medan.
Skär upp karrén i skivor och servera med potatis, sås och kokta grönsaker.



Grekisk pyttipanna, Lars. 4-5 p.  225º 25-30 min.

En bra bjudrätt där det mesta kan göras i förväg och sedan bara in med det i ugnen en halvtimme

Marinad:
1,5 dl olja
1,5 tsk sambal oelek
2 msk soja
1 msk malen ingefära
3-4 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar

--------
1 kg fläskfilé och kycklingfilé
1 kg Potatis
Rödlök
Paprika
Fetaost
Tomater
Svarta oliver

Sås:
4 dl creme fraiche
4 msk majonnäs
2 pressad vitlöksklyfta
2 tsk italiensk salladskrydda

Blanda marinaden i dubbla plastpåsar
Skär köttbitar och lägg i marinaden 5-6 timmar
Blanda såsen och låt stå kallt
Skär potatisklyftor och förkoka i ca 5 minuter
Lägg potatis och kött med marinad i långpanna och rör om
Lägg strimlad rödlök, paprika, tomater, oliver och tärnad fetaost överst
Grädda i mitten av ugnen
Servera med creme fraichesåsen


Gulasch
ca 45 min.

5 hg benfritt nötkött (ex. innanlår)
4 gula lökar
smör
1½ tsk salt
2 tsk paprikapulver
1 b tomater
1-2 dl vispgrädde

Skär köttet i tärningar, skala och skiva lök, bryn kött och lök
Smaksätt med salt och paprikapulver
Tillsätt tomaterna, låt koka sakta tills köttet är mört ca. 45 min.
Tillsätt grädden och hett upp på nytt
Strö ev. klippt persilja över
Servera med kokt potatis, ris eller spagetti och grönsallad



Kents kotletter 175º 1,5 tim.

5-8 fläskkotletter
3 dl grädde
4 dl creme fraishe
½ dl soya
1 tsk Sambal oelek

Lägg kotletterna i en smord ugnsform
Blanda övriga ingredienser och häll över kotletterna.
Grädda i ugn 175 grader i 1,5 timme.
Servera med pressad potatis eller ris.



Korvgratäng 250º 10 min.

500 g broccoli
400 g falukorv
2,5 dl Kelda ostsås

Koka broccolin i ett par minuter i lättsaltat vatten (om du använder färsk broccoli dela den först i mindre bitar).
Skär falukorven i strimlor.
Lägg broccoli och korv på ett ugnssäkert fat.
Häll över ostsåsen.
Gratinera i övre delen av ugnen i ca 10 minuter.




Köttfärs
- biffar, -limpa och köttbullar.

3 hg köttfärs
0,5 dl ströbröd
1 dl vatten eller mjölk
1 tsk salt
ca 0,25 tsk peppar
2-3 msk finhackad gul lök
ett litet ägg

Häll vatten eller mjölk över ströbrödet och låt stå en stund och hacka löken (ev. lättfräst)
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet
Forma färsen med händerna (doppa händerna i kallt vatten då och då så fastnar ej smeten)
Stek biff och köttbullar i stekpanna på spisen och köttfärslimpa i ugn 175o i 50 till 60 min
Servera med kokt potatis, ris eller spagetti och grönsallad



Köttfärs - glutenfria köttbullar 225º 10-15 min.

5 hg köttfärs
2 potatisar, kokta kalla
1 gul lök
1 dl mjölk eller grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 ägg

Hacka löken (ev. lättfräst) och mosa potatisen.
Blanda ihop alla ingredienser och rör till en jämn smet.
Rulla köttbullar och lägg på en plåt och stek i ugn i ca 15 min.



Syrrans biffar

ca ½ kg köttfärs
2 klyftor vitlök
2 msk tomatpure
äggsalt, peppar



Mustig vintergryta ca 1 tim.

400 g benfritt nötkött (ex. ytterlår, bog)
1 msk matlagningssenap
2 msk soja
½ tsk timjan
1 buljongtärning
1-2 dl vatten
2 lökar, gul eller röd
2 morötter
100 g rotselleri
300 g vitkål
1-2 dl vispgrädde

Skär köttet i små tärningar.
Blanda senap, soja, timjan, buljong och vatten, låt koka upp.
Lägg i köttet i små portioner under omrörning, viktigt är att det kokar ordentligt
Skär och lägg i lök, morötter och selleri, koka under lock i 45 min
Tillsätt strimlad vitkål och grädde, koka ytterligare 15 min., krydda.
Servera med kokt potatis och sallad




Pölsa av köttfärs
ca 1-2 tim.

1 kg köttfärs och fläskfärs
 ½ -1 p grötris
2 gul lök
Vitpeppar
Salt
ca 2 l vatten
4 - 8 st hönsbuljongtärningar

Koka risgrynen enligt förpackningen (tar ca 30-40 minuter).
Koka färsen, finhackad lök, buljongtärningar, salt och peppar för sig i ca 2 liter vatten.
Blanda i det kokta riset i de proportioner som du önskar.


Renskavsgryta

650 g renskav
1 gul lök
3 dl grädde
0,5 dl köttbuljong
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
4-6 st malda enbär
3 msk margarin
2 msk maizenamjöl

Bryn skaven i margarin med finhackad lök
Tillsätt enbär, salt, peppar, buljong och grädde
Låt koka ihop några minuter
Red av med mjöl utrört i lite mjölk om så behövs
Servera med potatispuré



Renskav med cider och äpple

240 g renskav eller viltskav
1 gul lök
1 dl cider
2 dl vatten
5-6 enbär
saltpeppar
1 äpple
2 dl grädde

Bryn skaven i margarin med finhackad lök
Tillsätt enbär, salt, peppar, cider och vatten
Låt koka ihop tills bara lite vätska återstår
Lägg i äppelklyftorna
Slå över grädde och koka tills såsen får önskad konsistens



Schnitzel Sorrentino 225º 10-15 min.

5 tunna skivor kalvinnanlår el. färsk skinka
5 skivor Schweicer el. Herrgårdsost
5 skivor lätt rökt skinka
1 gul lök
1 hg champinjoner
1 burk tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk dragon
1 tsk körvel
2 dl vitt vin
2 msk Parmesanost

Panering:
1 dl vetemjöl + salt + peppar
1 ägg
1½ dl ströbröd

Bulta köttet, panera i mjöl, ägg och sist ströbröd
Bryn hastigt och lägg upp på fat och täck med skinka och ost
Fräs de hackade grönsakerna i smör, späd med vin och tomatpuré, krydda och låt sjuda och fördela sedan fräset på schnitzlarna
Strö över riven ost och gratinera i ugn.
Servera med ris, spagetti el. potatisgratäng.



Svartvinbärsstek 1-1½ timme + 1 timme .

1½ kg benfritt kött (ex.älgstek, fransyska)

Lag:
1 dl svartvinbärssaft (oblandad)
1 dl soja
5 dl vatten
2 tärningar köttbuljong
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
5 hela svartpeppar
5 enbär
2 tsk timjan

Sås:
7 dl av lagen
5 msk vetemjöl
2 dl grädde

Koka upp lagen och lägg i köttet.
Koka köttet mört, ca 1-1½ timme.
När köttet är klart ska steken ligga kvar i lagen ca 1 timme.
Gör såsen.
Tag upp köttet och skär i skivor.
Servera med potatis, sås, vinbärsgelé och grönsaker.




Tacogratäng
225º 15-20 min.

4 hg köttfärs
1 p. tacokrydda
1 lök
1 paprika
1 liten ask philadelfiaost
1 burk creme fraiche
(Riven ost)

Bryn köttfärsen och krydda med tacokryddan.
Strimla lök och paprika och låt puttra med.
Smörj en ugnsform och bred ut osten och sedan cremefraichen i den.
Strö över köttfärsen och ev. riven ost.Grädda i ugn tills det puttrar och fått fin färg
Servera med tacochips, grönsallad och tomatröra

Tomatröra:
>1 dl strösocker
1 dl olja (ex. solros)
1 dl ketchup
ca 5-6 tomater
1 röd lök

Hacka grovt och blanda ihop.




Älggryta
ca. 1 tim.

1 kg grytbitar
1 msk smör
salt, peppar
1 burk syltlök
1 burk krossade tomater
1 msk senap
2 msk honung
2 dl rött vin
2 dl buljong

Bryn köttet.
Tillsätt de övriga ingredienserna
Låt allt puttra ca 1 timme.
Servera med ris och sallad blandad med rivna äpplen och morötter.



Älgstek med vitlöksost 75 -100º 12 tim.

1 kg benfri stek
1 msk smörsalt, peppar
1 tsk mejram
1 tsk rosmarin
1 morot
2 gula lökar

Sås:
3 dl sky
2 dl grädde
2 msk vetemjöl
90 g Bon Appétit vitlöksost

Bryn steken.
Salta och peppra
Stå på vatten, skivad morot, klyftad lök och örtkryddor.
Efterstek tills köttet är mört (ca 1 timme)
Ta upp köttet och skär i skivor
Sila skyn.



Älg, tjälknöl 75 -100º 12 tim.

Älgstek (1-1½ kg) frusen, läggs på fat i ugnen i 12 timmar.
Därefter i plastpåse med saltlag i 5 tim.
Skär i tunna skivor och servera med ex. potatissallad.

Saltlag:
½ dl vatten
1½ dl salt
1 msk socker

____________________________________________