Ägg & Mjölmat



____________________________________________





Mammas frasvåfflor
ca. 15 laggar.

5 dl vatten
4 dl mjölk
7 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
4 tsk bakpulver




Kroppkaksrulle
10 p. 200º 30-40min

1½ kg potatis
1 l vatten
5 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 ägg
500 g rimmat fläsk
3 gula lökar
2 krm grovt stött kryddpeppar

Skala, skär i skivor, koka och pressa potatisen.
Låt kallna.
Tärna fläsket, finhacka löken och fräs i stepanna och tillsätt kryddpepparen.
Blanda snabbt samman potatis, vetemjöl, salt och ägg.
Forma rullar/längder med en fördjupning (dike) i varje längd på smord långpanna.
Fördela fläskfyllningen i diket och kläm ihop rullarna.
Pensla längderna med vatten och täck hela långpannan med folie.
Sätt in i ugnen och koka i 30-40 min.
Skär skivor och servera med smör och lingonsylt.




Palt
ca 20 st 30-40 min.

30 halvstora/stora potatisar
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt
4 tsk salt
Ca ½ kg saltat fläsk

Saltat vatten att koka paltarna i.
Tärna och stek fläsket.
Skala och råriv potatisen tunt.
Blanda mjöl, potatis och salt till en jämn deg.
Lägg deg i handen och tryck i fläsktärningar, forma därefter en rund fin palt med hjälp av en slev doppad i kallt vatten.
Lägg i alla paltar vartefter i kokande vatten i en stor gryta, och låt koka i ca 30 minuter.
Rör om försiktigt så att paltarna inte fastnar i botten på kastrullen.



Paltpannkaka 4 - 8 p. 175º ca 40min

ca 700 g rimmat sidfläsk
1 l grovt riven potatis
1 ägg
5-6 dl standardmjölk
3 dl vetemjöl
Salt

Tärna och stek fläsket.
Vispa ihop mjöl, mjölk, ägg och salt.
Blanda i den rivna potatisen och det stekta fläsket.
Häll ut i smord långpanna.
Grädda .
Servera med smör, linonsylt och kall mjölk.




Pannkaka eller Plättar
225º 30-40 min.

5 dl mjöl
1 l mjölk
3 ägg
salt

Blanda salt och mjöl
Häll i lite i sänder av mjölken och vispa så att det inte blir några klumpar
Rör i äggen
Låt stå en stund innan stekning
Stek på spisen eller i smord långpanna i ugnen 225 grader



Mesekams

½ l mjölk
½ dl sirap
2 dl messmör
1 tsk salt
8½-9 dl kornmjöl

Tag smeten med sked och lägg i kokande salt vatten, de är färdiga då de flyter upp. Äts med smör, messmör, lingon eller stekt fläsk.


____________________________________________