Fågel



____________________________________________




Chipskyckling för fest, ....15 personer .....225º ....15-20 min + 10 min.

2-3 kg kycklingfilé
8 dl grädde
1 b. majonnäs
2 b. mango chutney (1 stark + 1 söt)
1 purjolök
4 dl riven ost
1 p. potatischips, krossade

Salta, peppra och stek filéerna i ugn, dela i mindre bitar och lägg i eldfasta formar
Strö över strimlad purjolök
Blanda grädde, majonnäs och mango chutney och fördela över
Strö över riven ost
Grädda i 15-20 minuter
Lägg på de krossade chipsen och grädda i 10 minuter
Servera med ris eller klyftpotatis och skivad ananas.




Indonesisk kycklinggratäng
225º 20 min.

1 grillad kyckling (4 dl kycklingkött)
1 paprika, strimlad
3 dl grädde, lätt vispad
1 vitlök, krossad
2 tsk curry
2 tsk sambal oelek
1 dl mangochutney

Lägg kycklingbitar och paprikan i en ugnssäker form.
Fördela övriga ingredienserna uppå.
Blanda övriga ingredienser och häll över kycklingen.
Servera med kokt ris.




Karins flygande fasa
175º 20 min.

2 grillade kycklingar
2 p bacon
6 dl grädde
1 ½ dl chilisås (halv glasflaska)
2 bananer

Fördela kycklingbitar i långpanna, lägg stekta baconbitar uppå
Vispa grädden hårt, blanda i chilesåsen, bred ut överst i långpannan
Garnera med bananskivor, grädda
Servera med ris och sallad




King-kyckling


1 grillad stekt eller kokt kyckling (eller ca 4 dl hönskött)
2 hg champinjoner
1 röd + 1 grön paprika
2 msk smör
2-3 msk vetemjöl
3 dl buljong (tärning+vatten)
ca 1 tsk salt
mald svartpeppar
½ dl grädde
1 rå äggula

Rensa kycklingen och skär i småbitar.Hacka paprikan, skiva svampen och fräs i 5 min.
Strö över mjöl och rör om, häll på buljongen, låt puttra i några minuter.
Blanda i kycklingköttet, salta och krydda.
Rör ut gulan i grädden och rör ner innan servering (får ej koka mera).
Servera med ris eller använd stuvningen som fyllning i en omelett.



Kerstins pirog 225º 25 min.

11 dl vetemjöl
1 tsk salt
450 g margarin
2 ägg
1½ dl vatten

Fyllning:
2 grillade kycklingar
2 hg rökt skinka
2 brk. Svamp (fräses)
4 små gula lökar (fräses)
2 röda paprikor
2 gröna paprikor
2 dl risgryn (kokas enligt paketet)

Ostsås:
4½ msk mjöl
4 msk smör
4½ dl mjölk
1 dl grädde
4 dl riven ost



Lars flygande fasa 225º 25 min.

6 kycklingfiléer
2 p bacon
1 burkchampinjoner
1 burk créme fraiche med paprika och chili
5 dl grädde
1 dl Sweet chili sås
1 röd paprika
1 grön paprika
1 purjolök
2 skivor ananas i bitar
3-4 msk kycklingfond
1 krm chili grillkrydda
salt
svartpeppar
½-1 dl jordnötter
2 dl riven gratängost

Skär kyckling och bacon i strimlor, bryn, salta och peppra.
Bryn champinjonerna.
Skiva purjo, strimla paprikan och bryn kort utan att det tar färg.
Lägg det brynta i en ungsform tillsammans med ananasbitarna.

Blanda créme fraiche, grädde, ost, chilisås, pressad vitlök och kycklingfond och krydda med salt, peppar och chilikrydda. Häll blandningen i ugnsformen och strö på jordnötterna.
Grädda 25-30 min i 225 grader.

Servera med ris eller potatis och sallad.


Lars lättlagade festkyckling 175º ca 60 min.

ca 1 kg kycklingfiléer (1 förp.)
2 dl creme fraiche med smak
2 dl mjölk
ca ½ dl soja

Soltorkade tomater, hackade
Dela stora filéer till mindre bitar.
Lägg kycklingen underst i smord form och resten uppå.
Grädda i drygt 1 timme.
Servera med ris och grönsallad.



Märta Thunströms kycklinglåda 225º ca 20 min.

1 grillad kyckling
4 dl creme fraiche (2 burkar)
3 dl matlagningsgrädde
1 tsk sambal oelek
½ burk mango chutny

Lägg kycklingbitar underst i smord form och resten uppå.
Grädda tills det fått lite färg.
Servera med ris och grönsallad.



Solveigs kycklingpanna

4 kycklingfiléer
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
3 dl vatten + sky
1 hönsbuljongtärning
1 dl grädde
2 msk vetemjöl
1 bunt färsk grön sparris el djupfryst
½ kruka basilika
50 g salami
(ev. Broccoli kokta buketter)

Strimla kycklingen och hacka vitlöken och stek det i omgångar. Salta o peppra och lägg över i en gryta. Skölj ur stekpannan med lite vatten efter varje stekning och spara det.
Häll skyn över kycklingen. Smula ner buljongtärningen och låt grytan sjuda 7-8 min.
Tillsätt grädden blandad med mjölet och låt sjuda 5 min.
Skär sparrisen i 4 bitar. Koka dem i saltat vatten 5 min.
Blanda ner sparrisen i grytan, men behåll knopparna.
Plocka bladen av basilikan och blanda den (och broccolin) i grytan.
Strimla salamin och strö tillsammans den tillsammans med sparrisknopparna över grytan.
Servera med kokt ris o sallad.

____________________________________________