_________________________________________________

Blomkålsgratäng
300 g kokt blomkål
240 g kokta makaroner (80 g okokta)
200 g champinjoner
salt, peppar, paprikapulver
Sås:
2 msk margarin
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
200 g ost
salt, peppar
Lägg ingredienserna i ugnsform, häll såsen över, gratinera
Treveckorssallad 3 liter
1 kg vitkål
1 kg morötter
0,5 paprika
0,25 purjolök
Dressing:
1,5 dl solrosolja
1,5 dl äppelcidervinäger
0,5 dl strösocker
3 tsk salt
Strimla grönsakerna.
Koka upp dressingen och slå hett över salladen.
Förvara i kylskåp.

Broccoli och potatissoppa
Broccoli
Potatis
Buljongtärning
Creme Fraiche
Ädelost eller annan valfri ost
Koka broccolin i buljongen och lägg den åt sidan.
Koka den skalad och skivade potatisen i broccolivattnet.
Mixa potatisen, lägg i broccolin och mixa den också.
Blanda i creme fraichen och smaksätt med osten.
Gratinerade grönsaker 175º 20-25min.
1 msk olja
3 lökar, i ringar
1 grön och en röd paprika, strimlade
1 zucchini, mellanstor i skivor
400 g tomater, på burk
3 ägg, vispade
200 g mozzarellaost, riven
salt, peppar
basilika, timjan persilja och lite kyndel
Fräs löken i olja, tillsätt de andra grönsakerna och låt puttra i några minuter på svag värme.
Vispa äggen och blanda ner ost och kryddor, blanda ner detta i grönsakerna.
Häll allt i en smord form och grattinera.
Servera med ris och bröd.

Majssoppa
4 potatisar
1 gul lök
1 grön eller röd chili
1 msk smör
1 l hönsbuljong
1 dl creme fraiche
1 b (340 g) majs
1 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
1 kruka basilika
Skala och skär potatis, lök och chili och fräs i smör.
Häll på buljongen och koka under lock ca 10 min.
Mixa soppan slät med mixerstav.
Rör i creme fraich och majsen med sitt spad.
Repa bladen från basilikan och lägg den i soppan.
Servera med bröd.

Palt ca 20 st 30-40 min.
30 halvstora/stora potatisar
3 dl vetemjöl
10 dl rågsikt
4 tsk salt
Ca ½ kg saltat fläsk
Saltat vatten att koka paltarna i.
Tärna och stek fläsket.
Skala och råriv potatisen tunt.
Blanda mjöl, potatis och salt till en jämn deg.
Lägg deg i handen och tryck i fläsktärningar, forma därefter en rund fin palt med hjälp av en slev doppad i kallt vatten.
Lägg i alla paltar vartefter i kokande vatten i en stor gryta, och låt koka i ca 30 minuter.
Rör om försiktigt så att paltarna inte fastnar i botten på kastrullen.
Potatisgratäng - krämig 175° - 225° 50 min (eller dubbelt så länge).
1 kg mjölig potatis
1 stor gul lök
salt, peppar, vitlökspulver
3-5 dl vispgrädde
Skala och skiva potatisen tunt. Finhacka löken.
Smöra en form på cirka 30 x 20 cm
Fördela ut ett
lager potatis. Salta och pudra över vitlökspulver. Strössla över ett lager
hackad lök. Fortsätt på samma vis hela vägen upp och avsluta med ett lager
potatis överst.
Slå över grädden och platta till allt.
Grädda i 175° - 225° 50 minuter eller dubbelt så länge.
Täck eventuellt med aluminiumfolie efter halva tiden.
Rödbetspastej 200º 30-40 min.
3-4 gula lökar
400 g rödbetor (= 5 - 6 stycken)
20-25 g smör
½ tsk timjan
1 tsk salt
2 skivor vitt bröd
2 dl mjölk
2 ägg
½ - ¾ grädde
Skala och riv lök och rödbetor och fräs i medelstark värme, 5-10 min., rör ofta.
Blanda i timjan och salt.
Koka upp mjölken och smula i brödet, låt stå i några minuter, vispa i äggen och grädden
Blanda rödbetsfräs och äggsmet och häll i smord form
Grädda på galler i nedre delen av ugnen, tills smeten stelnat
Serveras varm eller kall med bröd till
Skinksallad
1 litet huvud sallad
1 burk skinka
1 burk champinjoner
1 burk majskorn
3-4 ättiksgurkor
½ färsk gurka
4 tomater
Dressing:
3 msk majonäs
1 msk vit vinäger
1 msk citron
3 msk olja
3 msk vattensalt och peppar
Skär och blanda alla ingredienser i en stor skål, fördela dressingen över.
Låt stå i kylskåp ca. 15 min. före servering.

Spenat eller Nässelsoppa
5 dl grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
400 g spenat
salt
svartpeppar
Koka upp buljongen, red med mjöl och mjölken, koka 3-5 min.
Lägg ner den frysta spenaten och koka upp när den har tinat
Smaksätt med salt och peppar
Servera med kokta ägghalvor.
____________________________________________