Högtid & fest



__________________________________________

Julbord
Bröd
  • Knäckebröd
  • Veteknäcke
  • Vörtlimpa el. Ernst julbröd
  • Tunnbröd, hembakat
Kallt
  • Smör
  • Julost m.m.
  • Inlagd sill, löksill m.m.
  • Matjesilltårta
  • Lax, gravad och rökt
  • Sikrom med gräddfil och finhackad lök
  • Ägghalvor med kaviar och dill
  • Västerbottenspaj
  • Fyraveckorssallad
  • Rödbetssallad
  • Rödbetspastej
  • Leverpastej och inlagd gurka
  • Kalvsylta
  • Korv i skivor
  • Skinka, Slotts och hemlagad senap
Varmt
  • Potatis
  • Prinskorv
  • Älgköttbullar
  • Omelett med svampstuvning
  • Jansons frestelse
Dryck
  • Julmust
Efter
  • Björnbär och glass
  • Kaffe och pralin
  • Frukt, karameller och läsk


Student
1.
  • Champagne (och cider)

2.
  • Laxrulle med skagenfyllning 
  • Pastasallad med kassler
  • Tjälknöl av älg med örtkryddor
  • Tjälknöl av älg med vitlök och enbär
  • Potatissallad
  • Grönsallad
  • Bröd, smör och ost
  • Cider, rött och vitt vin

3.
  • Kaffe
  • Blåbärsrulle


____________________________________________





Tufft en-veckas-program 
Används max  2veckor, välj därefter bland fler matvaror.



Frukost
Lunch
Middag
Kväll
Lördag
2,5 dl filmjölk m en apelsin.2 Rågi med 50 g. Keso.
Te.
75 g kycklingsallad med gurka+ paprika+ sallad 100 g  och 1,25 dl lättfil på.
75 g stekt älgfärs med broccoli 100 g och 60 g kokt ris och 1 tsk lättmargarin. Sallad och gurka minst 100 g.
Ett äpple. Te.
2,5 dl lättfil med bananskivor (en halv)..
Söndag
Flingor 20 g och 1,25 dl lättfil
2 rågi m smör.
Apelsin
Te.
Torsklåda med 80 g potatis, morötter, 1,25 dl mjölk och matfett.
Äpple och sallad.
Te.
Kyckling och ris m broccoli, örtkryddor och grönsallad.
Te.
Lättfil 2,5 dl och apelsin.
Måndag
2,5 dl Fil med kanel.
Två rågi med kokt ägg.
Te.
150 g keso, sallad och tomat. Mjukbröd.
Fruktcocktail.
Te.
Lax, brytbönor, kokt potatis och margarin. Gurka och sallad.
Te.
Äpple och lättfil 2,5 dl.
Tisdag
Havregrynsgröt 20 g och 1,25 dl mjölk och äpple på.
2 rågi m smör
Te.
Tonfisk med svamp på mjukbröd.
1,25 dl lättfil m kanel.
Te.
Kyckling med ris, broccoli, olja och örtkryddor.
Fruktcocktail
Halv banan och fil 2,5 dl.
Onsdag
2 rågi m 50 g keso och en apelsin.
1,25 dl filmjölk.
Te.
Torsklåda med 80 g potatis, morötter, 1,25 dl mjölk och matfett.
Äpple och sallad.
Te.
Stekt älgfärs med broccoli och 60 g kokt ris och 1 tsk lättmargarin. Sallad och gurka.
Apelsin.
Te.
Äpple och lättfil 2,5 dl.
Torsdag
2,5 dl Fil med kanel.
Två rågi med kokt ägg.
Te.
Varm smörgås med tomat och 50 g ost och margarin.
Sallad och gurka.
Te.
Torsklåda med 80 g potatis, spenat, (1,25 dl mjölk) och matfett.
Äpple och sallad.
Te.
Fruktcocktail och fil 2,5 dl.
Fredag
Havregrynsgröt 20 g och 1,25 dl mjölk och äpple på.
2 rågi m smör
Te.
2 ägg, 2 rågi och gammsallad.
Apelsin, lättfil1,25 dl
Te.
Kyckling och ris m broccoli, örtkryddor och grönsallad.
Te.
Äpple med lättfil 2,5 dl.
Drick 2 glas vatten före varje måltid. Bra riktmärke är att dricka 1 glas vatten för varje vaken timme.


Exempel på en portion till lunch eller middag (för frukost gäller mindre portioner) för en kvinna är:

  • 75 g kött fisk el. fågel, eller 2 ägg, eller 150 g keso
  • 100 g grönsaker
  • 1 frukt (halv banan)
  • 80 g potatis, eller 60 g ris, eller 20 g hårt bröd, eller 30 g mjukt bröd 


Män får dessutom extra varje dag: 25 g kött fisk el. fågel till lunch och middag.