Fisk

____________________________________________



Banansill

2 b matjessill
bananer
ca 3 dl grädde
ca 1 dl majonnäs
rödbetor
ägg
gräslök

Lägg matjessillen i bitar på ett fat.
Skär tunna bananskivor och lägg uppå sillen så att det täcker.
Vispa grädde och smaksätt med majonnäs.
Garnera strax innan servering med ränder av hackade rödbetor, äggula och vita och rikligt med klippt gräslök.



Fisk i senapsgrädde 250º 15-20+5-7 min.

5-6 hg fiskfilé
2-3 msk finhackad lök
salt, vitpeppar
2 msk ströbröd
2-3 msk smör
4 msk torrt vitt vin (el. citron + vatten)
1 dl vispgrädde
1 rågad tsk senap, fransk osötad - helst med dragonsmak

Smörj en form och bottna den med finhackad lök
Salta och peppra filéerna på båda sidor och lägg fisken i formen
Strö över ströbrödet och klicka på lite smör el. margarin
Häll vinet vid sidan av fisken, ytan får inte bli våt
Grädda i ugn i 15- 20 min.
Vispa grädden och blanda den varsamt med senapen
Ta formen ur ugnen och bred snabbt ut senapsgrädden över fisken
Grädda på högsta effekt tills ytan fått färg
Servera med nykokt potatis ev. pressad.



Hånkas sill

1 msk ättiksprit
2 msk vatten
3-4 dl strösocker
1 dl chilisås
½ dl olja
10 nejlikor
20 vitpepparkorn
20 kryddpepparkorn
10 cm strimlad/finhackad purjolök
1 liten grön paprika
Strimlade mjukkokta morötter
3 burkar matjessill

Koka morötterna mjuka
Blanda övriga ingredienser, de ska ej kokas
Tillsätt sillen
Lagen kan sparas och sill fyllas på



Kaviarlåda 225º 10 min.

2 gula lökar
1 msk smör
2 dl vispgrädde
3-4 msk kaviar
1 dl riven ost
6 -8 kalla potatisar

Skala och hacka lök och fräs mjuk på svag värme, låt svalna.
Vispa grädden och blanda den med kaviar lök och ost
Skiva potatisen tunt och fördela dem i smord ugnsfast form
Bred kaviargrädden över potatisen
Grädda i ugn tills rätten är genomvarm och fått färg.
Servera med grönsallad




Kerstins sillsallad
(god på hårdbröd)

1 dl gräddfil
1½ dl majonnäs
4 msk kaviar (typ Kalles)
1 röd lök
1 dl purjolök
½ dl dill
1 b matjessill (140 g)
5 kokta potatisar
3 hårdkokta ägg
Hacka och blanda ihop
Låt stå i ett dygn




Laxfile med gräddädel
225º 8+10 min

800 g Laxfilé
100-120 g Kvibille gräddädel (eller liknande)
2 dl grädde
salt

Lägg filen med skinnsidan nedåt i en osmord ugnsform.
Salta och grädda i 8 minuter.
Smula osten ovanpå laxfilén.
Häll försiktigt lite grädde över osten och resten i formen.
Grädda i 10 minuter eller tills osten smält.
Servera med potatismos på apelsinbädd.




Laxrulle med skagenfyllning
10 p.

Tillred allt dagen innan.
260 g skalade räkor
1 dl lättmajonnäs
1 dl finhackad dill
1-2 msk färskriven pepparrot
1 msk citronjuice
salt, peppar
250 g skivad rökt lax

Grovhacka räkorna och krama ur vätskan och blanda ihop med allt utom laxen.
Gör 2 laxrullar: För varje rulle, lägg ut laxskivor omlott till en rektangel på ett smörgåspapper eller plastfolie (ca 25x15 cm).
Fördela skagenfyllningen i en sträng längst med långsidan av varje laxrektangel.
Rulla ihop.
Låt vila i kylen över natten.
Skär upp rullen i 2 cm stora skivor.
Garnera ev. med hela räkor och dill.




Laxrullar, ICA-Andersson
225º

700 g Laxfilé
3-4 dl riven Västerbotten ost
Vitpeppar, salt

Sås:
2 msk smör
2 msk mjöl
1 st fiskbuljong
1 dl vatten
1 dl vitt vin
3 dl grädde

Skär laxen i tunna skivor och salta och peppra, strö ost över och rulla ihop.
Lägg rullarna i en smord form, och strö ev överbliven ost över.
Koka ihop såsen och häll över laxrullarna.
Grädda i ugnen i 225 grader tills det får färg.
Garnera med dillkvistar, citronklyftor, löjrom, hackad rödlök.
Servera med pressad potatis



Räkor i stark sås 250º 20 min.

1 röd och grön paprika
1 purjolök
1 burk skivade champinjoner
salt, vitpeppar

Sås:
3 dl grädde
1 dl chilisås
2 msk tomatpuré eller ketchup
1 tsk curry
1 krm cayennepeppar
1 krm paprikapulver
ca 300 g skalade räkor

Skiva purjolöken, paprikan i små bitar och lägg i en smord ugnsform.
Häll över champinjonerna och salta och peppra.
Blanda såsen och häll i formen.
Grädda i ca 250 grader i ca 20 min.
Lägg på räkorna och rört om.
Grädda ytterligare i max 4-5 min.
Servera med bandspagetti.



Strömmingslåda 200º 20-25 min.

6 hg rensad strömming (1 kg orensad)
1 liten purjosmör
2 dl vispgrädde
1 b ansjovisfiléer (ca 50 g)
½ tsk salt
1 krm vit- eller svartpeppar
2 msk finhackad dill

Strimla purjon och fräs den i smör några minuter, tillsätt grädden och sjud några minuter.
Rulla strömmingsfiléerna med skinnsidan ut och placera dem i en smörad, ugnssäker form.
Strö på salt och peppar.
Fördela hackad ansjovis, dill, grädde och purjo över strömmingen.
Grädda i ugn.
Servera med kokt potatis, smörfräst spenat, ev. smaksatt med finhackad lök.



Ulrikas räkgryta

1 kg oskalade räkor
2 gula lökar
1 grön paprika
1 b. champinjoner
½ dl konc. apelsinjuice
1 dl vatten
½ krm svartpeppar
½ krm vitpeppar
1 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 dl chilisås
1 msk vetemjöl
2 dl grädde

Fräs lök, paprika och svamp, strö vetemjöl över, tillsätt kryddor, grädde och chili.
Låt koka i 10 min.
Tillsätt resten, de skalade räkorna sist - värm grytan.
Serveras med ris och painriche



Ägg och ansjovislåda 250º 10 min.

4 hårdkokta ägg
1 b ansjovisfiléer (ca 125 g)
1½-2 dl vispgrädde
3 msk riven ost (ex. lagrad Herrgårdsost)

Skala och skiva äggen och lägg dem i smörad ugnsfast form
Lägg väl avrunna ansjovisfiléer på äggen
Strö över dill eller gräslök
Gratinera i ugn.
Servera med grönsallad


____________________________________________