Kaffebröd & Tårta




____________________________________________




Anna-Märtas Stamselekaka 175º

2 ägg
2 kkp socker
0,5 kkp smält margarin
2 kkp vetemjöl
6 tsk kakao
1 kkp mjölk
2 tsk bakpulver

Kräm:
1 hg socker
smör lika mycket som ett ägg
½ kkp grädde
2 tsk vaniljsocker

Blanda ihop krämen och sjud. Vispa krämen kall (i vattenbad).
Grädda kakan.
Häll lite av krämen på kakan medan den är varm och resten när kakan har kallnat.



Ananaspaj 
200º 20-30 minuter

150 g smör
1 dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
2 dl crème fraiche
1 stor burk (ca 400 g) krossad ananas Obs! Låt rinna av!
1 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker 

Smält smöret. Blanda med socker, mjöl och bakpulver. Tryck ut degen i en pajform (grädda inte!!)
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Häll den i pajformen. 

Grädda i 20-30 minuter.
Låt svalna.
Servera med vaniljvisp eller vaniljglass.
 




Bananpaj 175º

1 ägg
100 g margarin
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2-3 bananer

Blanda samman allt utom bananerna till en deg.
Mosa bananerna och lägg dom i en smord ugnsform.
Lägg över degen och grädda i 175 grader tills den fått fin färg.
Servera med glass.




Daim-muffins 12 st.
200º ca 12-15 min

150 g smör
3 ägg
3½ dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1½ krm salt
1½ dl Daimkulor

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i mjöl, kakao, vaniljsocker, salt och bakpulver.
Rör ner det smälta kalla smöret och daimkulorna.
Fördela smeten i smord muffinsplåt eller formar.
Grädda.
Strö ev. några daimkulor ovanpå som dekoration innan muffinsar kallnat.




Falska potatisbakelser
200º

4 ägg
4½ dl socker
200 g smält margarin
2½ dl mjölk
6 dl vetemjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver

Smörkräm:
200 g margarin
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl kall marsansås (3 påsar)

Bred på smörkrämen när kakan kallnat
Grovriv mandelmassa och sikta kakao över.




Farmors havrekex 225º ca 40 min.

1 kg havregryn
1 l mjölk
50 g hjorthornssalt
2 tsk salt
3 kkp socker (ta mindre!!)
1 kg vetemjöl (knappt)

Kavla ut (ej alltför tunt) till en stor kaka, avsluta med kruskavel.
Ta ut kakor med ett större mått ex ett kaffepannslock.
(Det blir många kex så gör gärna halv sats första gången du bakar dem.)




Gunnar Stenlunds 60-års kaka


Botten:
14 st Digestivkex krossas (t.ex i en mortel)
1.5 msk socker blandas i
75 g smör smältes och tillsätts

Bred smeten ut i en form med löstagbar kant för att sedan frysas i några timmar (glöm inte att breda upp på kanten så att det blir som en skål)

Fyllning:
ca 100 g philadelfiaost
¾ kaffekopp florsocker
½ matsked vaniljsocker
3 dl grädde
1 påse Drottningkrämpulver

Blanda ost, flor- och vanilsocker till en smet.
Vispa grädden hårt (näst intill att det blir smör) och blanda det i ostblandningen.
Bred ut på frysta kexmassan.
En påse drottningkrämpulver utröres i vatten (c:a 1.75-2 dl). Krämen bredes skyndsamt (den stelnar fort) på överst.
Garnera med hallon.



Havrerutor ca 30 st  175º ca 15 min,
200 g smör
2 dl socker
6 dl havregryn
1,5 tsk bakpulver
3 msk vetemjöl
3 msk ljus sirap

Smält smör och blanda ner alla övriga ingredienser.
Tryck ut degen i en långpanna ca 30x40 cm (klä ev med bakplåtspapper först).
Grädda mitt i ugn ca 15 min.
Låt svalna något och skär i rutor.
Ät kakan som den är eller servera med glass.



Ingrids rutor 175º

2 ägg
2 kkp
socker
1 tsk vaniljsocker
1-2 tsk kakao
3 kkp vetemjöl
1 kkp mjölk
2 tsk bakpulver
150 g margarin, som smältes

Glasyr:
2 msk margarin
1½-2 msk kokt kaffe
2 tsk kakao(vaniljsocker) florsocker

Bred glasyren på kakan och strö kokos eller strössel på.



Kerstins kokosrutor
175º

3 ägg
1 äggvita
4 ½ dl socker
4 ½ dl vetemjöl
2 ¼ dl vatten
3 tsk bakpulver

Glasyr:
100 g smör, smältes
1,5 dl socker
1 äggula
1 tsk vaniljsocker
kokos

Glasyren och kakan ska vara varma när dom möts.





Key lime pie 175º ca 8 + 15 min.

15 st Digistivekex
125 g smör

Kräm:
5 äggulor
1 burk kondenserad mjölk
1 dl pressad lime

Krossa digistivekexen så gott det går.
Smält smöret i en kastrull, blanda med digistivesmulorna i en form med avtagbar kant.
Förgrädda i ugn 8 minuter på 175 grader.

Blanda äggulor, lime och den kondenserade mjölken .
Häll i formen och grädda i ugn ca 15 minuter på 175 grader.
När den svalnat, frys den i minst tre timmar.
Ta ut innan servering och ät gärna med glass eller grädde. Garnera med lime och florsocker eller kanske kiwiskivor.




Kladdkaka
 175º ca 20 min.

2 ägg
2.5 dl socker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
100g smör
1 dl mjöl
1/2 tsk salt


Smält smöret i en kastrull
Vispa ägg och socker tills det blir poröst
Blanda (försiktigt) samman med mjöl, kakao, vaniljsocker och smör
Häll ner smeten i en brödad form
Grädda i 15-20 minuter (Den kortare tiden ger en extra kladdig kaka)
Låt kladdkakan svalna innan du serverar med vispgrädde eller glass






Kladdig chokladkaka Åsa Sammens 150º ca 40 min.

3 ägg
3 dl socker
125 g smält margarin
1½ dl vetemjöl
2 tsk bryggt kaffe
2 msk vaniljsocker
4 msk cacao

Vispa ägg och socker pösigt
Tillsätt margarinet
Blanda i övriga ingrediens
Grädda
Serveras ljummen med vispad grädde ev. med glasstärningar iblandade




Kolakakor, sega
175º 10-12 min

100 g smör
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk sirap
2 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Låt smöret bli mjukt i mikron.
Blanda i socker, vaniljsocker, sirap, vetemjöl och bakpulver.
Halvera degen. Forma till 2 rullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och platta ut dem.
Grädda i 175°C i 10-12 minuter. (När längderna har svällt upp och precis sjunkit ihop lite är de klara.)
Ta ut plåten och skär kakorna diagonalt.

Öka på sirapsmängden till 2 msk och tiden i ugnen till 12-15 min så blir de segare.




Mammas frasvåfflor
ca. 15 laggar

5 dl vatten
4 dl mjölk
7 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
4 tsk bakpulver




Mays sockerkaka
175º 30-40 min.

2 ägg
2 dl socker
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
50-75 g smällt kallt margarin
1 dl mjölk (fil)

Vispa ägg och socker, blanda i resten, häll upp i smord form och grädda




Negerbollar


100 g smör eller margarin
3 dl havregryn
1 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
2 msk kokt kallt kaffe
pärlsocker

Blanda ihop och rulla sedan till bollar med pärlsocker på.



Prostinnans bröd 175-200º ca 10 min. 

2 hg smör
2 hg socker
2 hg vetemjöl
2 hg potatismjöl
½ ägg
Kakao

Blanda ihop.
Kavla ut på smörpapper ca ½ cm tjock.
Strö på kakao och rulla/kläm ihop till en trekantsform.
Låt vila kallt och skär sedan kakorna.
Grädda.



Ylvas rulltårta
250º ca 5-7 min.

3 ägg
1½ dl socker
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Häll smeten på välsmord bakplåtspapper
Bred sylt på den varma kakan och rulla ihop.




120 st Sommarpepparkaka
150º 15-20 min.

2,5 dl socker
5 dl vetemjöl
1 dl sirap
1 dl grädde
0,75 msk ingefära
0,75 msk bikarbonat
150 g smällt kallt smör
0,25 flaska cedro

Degen måste vila över natten




Sveas saffransbullar


1-2 p saffran (löses i mjölk)
1½-2 dl socker
2 p jäst
250 g smält margarin
5 dl mjölk
½ tsk salt
1 ägg
15-16 dl vetemjöl

Pensla med ägg,
Garnera med russin




Rabarberpaj
200-225º ca 20 min.

125 gram smör (eller margarin)
3 dl vetemjöl
2+1 dl socker (1 dl till smuldeg, 2 dl att strö över rabarbern)
1-2 msk potatismjöl
ca 6 deciliter skivad rabarber och ev. jordgubbar


Lägg i skivad rabarber (och skivade jordgubbar)  i en smörad ungsäker form och sockra rejält (minst 1/2 dl, gärna betydligt mer, uppåt 2 dl om rabarbern är syrlig).
Strö över potatismjöl för att pajen inte ska bli för vattnig. 
Blanda vetemjöl, socker och smör till en grynig massa.
Smula sedan smuldeg över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.





Risp Crisp tårta
 125º ca 2 timmar.

Marängbotten:
6 äggvitor
3 dl strösocker
3,5 dl Risp Crisp

Kräm:
6 äggulor
1 dl strösocker (drygt)
1 msk vetemjöl
1 dl grädde (drygt)
100 g smör (vispas i sist när krämen är klar men varm)
(Vispad grädde lite)

6 dl vispgrädde
Bär och/eller frukt
(Hackad daim)

Smöra bakplåtspapper noga och ströa ev med mjöl.
Vispa äggvitor till skum.
Tillsätt socker under omrörning och fortsätt vispa tills det blir hårt i ca 15 minuter.
Vänd ner Rice Crispies och bred ut smeten på papperet.
Dra bort pappret när bottnarna svalnat något.

Kräm:
Sjud ingredienserna till en tjock kräm under ständig omrörning.
Ta bort från plattan och rör ner smöret med elvisp lite i taget, skär sig lätt. (Blanda ev. i lite vispad grädde när den kallnat.)
Bred krämen över ena bottenhalvan, lägg på den andra halvan.
Bred på vispad grädde (blanda ev i hackad dajm) och dekorera med bär eller frukt.




Smörgåstårta 1: 1998

8 halvor polarkaka
2 ägg
200 g crabfish
4 dl créme fraiche
2½ dl majonnäs
1 tsk curry
1 brk röd stenbitsrom (50 g)
1 brk svart stenbitsrom
½ dl finhackad gräslök
2 dl persilja
200 g finhackad gurka

A:
2 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
ägg
crabfish
curry
B:
1 dl créme fraiche
½ dl majonnäs
röd stenbitsrom
finhackad gräslök
C:
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
finhackad gurka
klippt persilja
skalade räkor
svart stenbitsrom

En kaka, ett lager av A
Ny kaka, ett lager av B
Ny kaka, ett lager av A
Ny kaka, dekorera med C



Smörgåstårta 2: Nyttig

Kantskuren formfranska i tre lager

Mellanlägg:
3 små Abbas eller 2 större, Tonfisk i vatten
1 rågad msk Majonnäs
3 rågade msk Grekisk Yoghurt på burk
1 nypa salt och vitpeppar

Dekoration:
Räkor
Svart rom
Ägg (hackat)
Gurka (hackat)
Dill
Sallad
Körsbärstomater




Smörgåstårta 3: Tonfisk


9 längdskurna skivor vitt bröd med smör
3 b. Tonfisk i vatten
255 g bostongurka
3 dl majonnäs
2 msk finhackad gul lök
2 msk citronsaft
1 tsk salt
ca 1 tsk vitpeppar

Garnering:
2 ägg, hårdkokta hackade
1 dl gurka, hackad
2-3 hg skalade räkor
1 tomat dill och persilja




Smörgåstårta 4: Ylvas smörgåstårta

6 halvor polarkaka

A:
2-3 hg leverpastej
1 liten burk bostongurka

B:
2 hg rökt skinka
1 b kons. Mandariner

C:
6 ägg, kokta skivade
gurka
tomater

D:
3 dl vispgrädde
2 dl salladsdressing

En kaka och ett lager av D, därefter A
Ny kaka, lite av D, samt B
Ny kaka, rikligt av D, samt dekorera med C



____________________________________________